//Bijzondere kruipruimte inspectie

Bijzondere kruipruimte inspectie

Op verzoek van een bouwkundige gaan we op inspectie in Den Bosch. Er is waarschijnlijk actieve houtworm en zwam aanwezig in de kruipruimte van het betreffende pand en de bouwkundige wil graag een second opinion. Ook schijnt er veel rommel in de kruipruimte te liggen. “We moeten maar even kijken”, wordt ons verteld.

We bellen aan bij een “laat 19e eeuw”-pand en worden verwelkomd door een alleraardigste mevrouw. Aan de keukentafel met een kop koffie weet de mevrouw veel over de historie van het pand te vertellen. Altijd interessant, want in een oudere woning zijn door de tijd verschillende bouw- en herstelmaterialen gebruikt. Dit kan belangrijk zijn bij een beoordeling van de constructie.

We trekken onze pakken aan, mijn collega neemt voor de veiligheid plaats bij het gat waar we onder het pand kunnen komen en ik ga gewapend met hoofd- en zaklamp op onderzoek uit.

Inderdaad, actieve houtworm en zwam. Dat wordt een aardige klus, maar gelukkig is alles goed te behandelen en zijn er geen ingrijpende renovatiewerkzaamheden nodig. Naast het behandelen van het hout is het hier ook van belang dat het klimaat in de kruipruimte wordt aangepakt. Meer ventilatie om de kruipruimte wat droger te krijgen en zo zwam in de toekomst te voorkomen.

Wat me meer zorgen baart, is de grote hoeveelheid troep in de kruipruimte. Veel afvalhout dat tijdens eerdere verbouwingen de kruipruimte is ingeveegd. Dat moet er uit, want het afvalhout is veelal verrot en aangetast. Ik kijk eens rond en er liggen een stuk of 10 oude jeneverkisten tussen de rommel. De kisten zijn nog in goede staat en ik sleep er 2 mee terug naar het mangat waar mijn collega en ik de “historische vondst” bekijken. Wauw, 1930, bekende jeneverstoker!

We laten de kisten aan de bewoonster zien en die vertelt dat deze kisten waarschijnlijk van haar opa zijn geweest. Hij werkte voor een drankhandelaar in die tijd. We mogen de kisten meenemen en ik beloof haar dat ik er 1 voor haar zal behandelen als aandenken aan opa.

De kruipruimte is inmiddels behandeld. De houtworm en zwam zijn bestreden.
Er zijn extra ventilatiepunten aangebracht en ook is de kruipruimte voorzien van Drowa-chips die zorgen voor een beter klimaat.

De jeneverkist van opa dient intussen als krantenbak in Den Bosch..

Door | 2016-12-19T19:46:02+01:00 december 19th, 2016|Categorieën: Algemeen|0 Reacties