/Is het houtworm?
Is het houtworm? 2016-12-13T08:21:58+01:00

Is het houtworm?

Hoe herken ik houtworm?
Een logische vraag op het moment dat u gaatjes vindt in het hout van uw woning of meubels.

Veel houtaantastingen worden toegeschreven aan de houtworm, zonder goed te bekijken of het niet een familielid van dit insect is geweest, die deze schade heeft toegebracht.

Een net zo belangrijke vraag is natuurlijk of de houtaantaster nog actief is. Wanneer we een oude boerderij inspecteren, is dat vaak moeilijker te beoordelen dan bij een nieuwbouwwoning. Kant-en-klare testjes zijn er helaas niet op de markt, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden om zelf te onderzoeken of er bijvoorbeeld een houtworm actief is.

Maak eens een duidelijke foto (van heel dichtbij) van een plank of balk waarvan u het vermoeden heeft dat deze actieve houtworm bevat. Maak zo’n foto een aantal maanden later onder dezelfde omstandigheden nog eens en vergelijk deze met de eerder gemaakte foto. Zijn er gaatjes bijgekomen?

U zou ook een gedeelte van een plank of balk die er verdacht uitziet strak kunnen inwikkelen met papier of schilderstape. Wanneer er na een aantal maanden gaatjes en stof in het papier of de tape verschijnen, zou dit een indicatie kunnen zijn dat er actieve houtworm aanwezig is. Wordt er actieve houtworm aangetroffen, dan is dat vaak even schrikken, maar in de meeste gevallen is het goed te behandelen.
Naast een aantal houtaantasters die hetzelfde te werk gaan als de gewone houtworm zou u ook te maken kunnen hebben met de boktor. De schade die de boktor toebrengt, ziet er heel anders uit. Of de boktor nog actief is, is voor een ongeoefend oog moeilijk te beoordelen en de testjes die we hierboven hebben beschreven, gaan voor dit insect niet op.

Aantasting door de boktor komt vaak tevoorschijn tijdens renovaties en timmerwerken. Ziet u gaatjes ter grootte van een normale spijker, schuinweg in uw hout? En aan de oppervlakte van die houten delen ziet u heel vaag een ‘tunneltje’ over het hout lopen, alsof u naar de aderen op de binnenkant van uw polsen kijkt? Peuter maar eens aan zo’n tunneltje. Wanneer er veel houtstof tevoorschijn komt en u hele gangen tevoorschijn haalt, heeft u waarschijnlijk met de boktor te maken.

Aantasting door de houtworm en de boktor is, zoals gezegd, vaak goed te behandelen. Daar zijn verschillende methoden voor. Men kan het hout een oppervlaktebehandeling geven met een diep intrekkende olie of watergedragen bestrijdingsmiddel. Dit is de meest voorkomende behandeling. Ook is een hittebehandeling of, onder bepaalde voorwaarden, vergassing mogelijk. Elders op deze website kunt u hier meer over lezen.

Bij aantasting door houtworm of boktor is het in eerste instantie raadzaam een gedegen inspectie te laten uitvoeren. Is het recente aantasting? Is de houtaantaster nog actief? Hoe staat het met de constructieve conditie van het object of pand?

Wij komen graag bij u langs. Een advies of inspectie is kosteloos. Wanneer wij een behandeling adviseren, krijgt u binnen één werkdag een transparante offerte van ons. Een eventuele behandeling kan altijd op korte termijn worden uitgevoerd.