/Wat is boktor?
Wat is boktor? 2016-12-14T15:07:51+01:00

Wat is een boktor?

Wat is nu het verschil tussen een houtworm en een boktor? Kun je ze allebei tegelijk aantreffen? En zien ze er hetzelfde uit? Lees hier meer.

De boktor die we in ons werk het meest tegenkomen en die we eigenlijk de huisboktor moeten noemen, heeft de Latijnse naam Hylotrupes Bajulus meegekregen. Er zijn veel verschillende boktorsoorten, maar er is één groot verschil. De huisboktor boort in dood, relatief droog hout. De andere soorten zijn ‘nathoutboorders’ en zij tasten het hout al aan als de boom nog in leven is.

Wat is boktor? - Combiworks

Net als bij de houtworm is het bij de boktor ook de larve die de schade aanricht. De dikke larve, die tot wel 30 mm groot is, vreet gangenstelsels in het hout. Dat kan hij tot wel twaalf jaar doen voordat hij zich verpopt tot volwassen kever. Per jaar legt hij soms wel anderhalve meter af! Deze larve is een echte sloper: als men eenmaal begint te peuteren aan een boktorgang dan valt de grote hoeveelheid houtstof meteen op. Het geluid van de vretende larve kun je soms aan de buitenzijde waarnemen. De larven van de houtworm en de boktor hebben nog wel enkele gelijkenissen, maar de volwassen exemplaren lijken niet op elkaar. Kijk maar eens naar de prachtige, grote voelsprieten van de huisboktor.

Wat is boktor? - Combiworks

De volwassen boktor boort zich een weg naar buiten en dat ziet u aan de oppervlakte van het hout als een ovaal gat van 6 tot 9 mm. Hierna zoeken de vrouwelijke exemplaren naden en kieren in houten delen om hun eitjes in te leggen.

Het is mogelijk dat hout tegelijkertijd door de houtworm en de boktor is aangetast. Er is geen reden dat het aantreffen van de ene soort de andere zou uitsluiten.

Wat is boktor? - Combiworks

Het is aan te raden ook de tekst te lezen over de schade die de houtworm en de boktor aan kunnen richten, elders op deze website. Hier krijgt u nog meer informatie over beide insecten en herkent u wellicht aan de hand van de foto’s de schade aan uw hout.

Aantasting door de boktor (Latijnse naam Hylotrupes Bajulus), ook wel huisboktor genoemd.

We schetsen een paar voorbeelden:

  • Tijdens schilder- of timmerwerkzaamheden treft u zachte, maar droge stukken aangetast hout aan. Bij het openpeuteren van de aangetaste plekken vindt u veel droog houtpoeder.
  • U ziet gaatjes ter grootte van een normale spijker, schuinweg in uw hout.
  • Aan de oppervlakte van houten delen ziet u heel vaag een ‘tunneltje’ over het hout lopen, dat eruitziet als de aderen op de binnenkant van uw polsen.

In de bovenstaande voorbeelden zou u te maken kunnen hebben met de boktor. Bij het aantreffen van een dergelijke schade is het altijd raadzaam om een deskundige in te schakelen. Het is namelijk niet zo eenvoudig om vast te stellen of het aantasting door de huisboktor betreft.

Behandeling van aantasting door de boktor vergt een gedegen kennis van de levenswijze van het insect en van de diverse bestrijdingsmethoden. Het is belangrijk dat de aangetaste delen worden schoongekrabd en worden ontdaan van alle houtstof. Men kan daarna het hout een oppervlaktebehandeling geven met een diep intrekkende olie of watergedragen bestrijdingsmiddel. Soms is het noodzakelijk om de aangetaste delen onder druk te impregneren met eerdergenoemde middelen.
Ook is een hittebehandeling of, onder bepaalde voorwaarden, vergassing mogelijk. Elders op deze website, onder het kopje ‘Behandelingen’, kunt u hier meer over lezen.

Als u een vermoeden van aantasting door de boktor hebt, is het in eerste instantie raadzaam een gedegen inspectie te laten uitvoeren. Is het recente aantasting en is de boktor nog actief? Hoe staat het met de constructieve conditie van het object of pand?

Wij komen graag bij u langs. Een advies of inspectie is altijd kosteloos. Wanneer wij een behandeling adviseren, krijgt u binnen één werkdag een transparante offerte van ons. Een eventuele behandeling kan altijd op korte termijn worden uitgevoerd.