/Wat is houtworm?
Wat is houtworm? 2016-12-14T15:08:19+01:00

Wat is houtworm?

Waar komt de houtworm vandaan? En wat doet de houtworm precies? 

De naam houtworm is een soort term geworden waaronder veel mensen alle houtaantasters scharen. Toch is de houtworm (Latijnse naam: Anobium Punctatum) een insect op zich, met een bijzonder leven. Om uit te leggen hoe overlast van de houtworm kan ontstaan en waar hij precies vandaan komt, moeten we zijn levenscyclus eens onder de loep nemen.

Wat is houtworm? - Combiworks

Het begint allemaal als een vrouwelijk exemplaar van de houtwormkever haar eitjes legt in naden en kieren van dood hout. De eitjes komen uit en er verschijnt een larve, te vergelijken met een kleine made, met een witgelige kleur. Deze larve is eigenlijk de houtworm, de echte boosdoener. De larve begint meteen te knagen aan het hout, met een voorkeur voor de zachtere delen, die vaak direct onder de oppervlakte te vinden zijn. Je zult de houtworm überhaupt het vaakst aantreffen in zachtere houtsoorten als vuren en grenen. Ook hout van fruit- en notenbomen is favoriet.

Wat is houtworm? - Combiworks

Hoe lang een houtworm precies actief is in het hout is niet geheel duidelijk. Verschillende bronnen praten over drie tot twaalf jaar voor de volgende stap in de levenscyclus aanbreekt. Na zijn stadium als larve verpopt de houtworm zich en na een tijdje komt hij tevoorschijn als houtwormkever. Dit kevertje wil maar één ding: zich een weg uit het hout naar buiten banen en paren. Dat is de tijd dat u gaatjes begint te zien – de zogenaamde uitvliegopeningen – en hierbij hoopjes houtstof aantreft op of onder uw hout. Deze openingen hebben een diameter van ongeveer 1 tot 3 mm.

Wat is houtworm? - Combiworks

De vrouwelijke houtwormkever zoekt na het paren weer een stuk hout op waar ze naar binnen kan dringen. Een scheur, een kier of naast een kwast zijn mogelijke plaatsen om haar eitjes te leggen. Dit is met het blote oog nauwelijks te zien. Nadat er ongeveer veertig eitjes gelegd zijn is het vrij snel afgelopen voor de houtwormkever. Het volwassen levensstadium duurt maar een aantal maanden.

Hoe kom je nu aan die houtworm?

Vaak is daar een simpel antwoord op: “Pech …!” Een open dakraam is al voldoende om binnen te vliegen. Maar er zijn wel wat tips om het risico te verkleinen:

  • Vaak zien we bij mensen een gezellig mandje met haardhout staan. Dit is vaak afvalhout, fruitbomenhout, etc. Maar meestal heeft het al een tijdje buiten gelegen om te drogen of in opslag. Perfect voor de houtwormkever! Het advies is: niet meer hout naar binnenhalen dan u die dag zult verbruiken.
  • Wanneer u hout, meubels of andere objecten koopt, bijvoorbeeld via Marktplaats, inspecteer het dan altijd voordat u het in huis haalt.